Подземията на бившия мавзолей на Георги Димитров стават галерия за изкуство

Изоставените подземия на бившия мавзолей на Георги Димитров, на когото е кръстен Димитровград, ще станат галерия.

В Галерия за съвременно изкуство ще бъде превърнат подземният комплекс, част от бившия мавзолей“. Това каза заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов при оглед на подземното пространство. Предложението за оформяне на галерия на това място беше прието от Столичния общинския съвет, съобщават от Столична община.

Подземното пространство ще се превърне в място за експониране на творби на съвременни автори и е около 1500 кв. м. Една част от съоръженията, които в момента се намират в подземията на бившия мавзолей, ще бъдат предадени на Националния политехнически музей, а друга част – на Музея за история на София. В подземния комплекс се намират телефонна централа, съоръжения за осигуряване на самостоятелно електроснабдяване, най-големият климатик за времето си.

Тази част от центъра на града е свързана с важни обекти на културата – Софийската градска художествена галерия, Националната художествена галерия, „Ларгото“.

Площадът се запазва, а подземното пространство ще бъде оформено като място за съвременно изкуство. Наскоро в СГХГ артинсталация на Теодор Ушев събра стотици почитатели на съвременното изкуство.

Започна оформянето на площадката за поставянето на съвременната артинсталация „Бронзова къща“.

Предвижда се да бъде обявен конкурс за обновяване на тази част от историческия център, допълват информацията от Община София.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук