Подготвят юбилеен каталог за 60-годишнината на галерия „Петко Чурчулиев“

Димитровградската Художествена галерия (ХГ) „Петко Чурчулиев” ще издаде юбилеен каталог, ще направи и кратък филм, по случай 60 години от създаването си, навършвани през 2022 г., съобщават от Общината.

Инициативата ще се реализира благодарение на пореден спечелен от галерията проект, към Националната художествена академия (НХА). Той ще се реализира съвместно с катедра „Плакат и Визуални комуникации“ към НХА. Проектът е на стойност 22 120 лв., от които 17 770 лв. са финансирани от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Визуални изкуства“, а останалите 4 350 лв. са собствен финансов принос.

Каталогът и филмът ще представят най-доброто от богатия фонд на галерията, с коментар на творци и общественици от Димитровград. Тя съхранява произведения на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата колекция от театрални плакати от първите биеналета на театралния плакат, проведени именно в Димитровград /1980-1990/. Тук се  съхраняват някои от първите произведения на концептуално изкуство в България, като «Сандъче-картотека`88» от Недко Солаков.

До момента галерията има издаден един малък каталог (преди 20 години), който е с лошо качество на изображенията, поради липсата на добра техника в миналото. Краткият филм ще спомогне за по-лесно представяне и популяризиране на галерията, коментарите на хора свързани с нея и изкуството в Димитровград, ще прибавят един емоционален аспект към цялостната визия.

Проектът е от съществено значение за Димитровград, защото е обвързан с честването на 60-годишнината от основаването на градската галерия. Издаването на двуезичен каталог и създаването на кратък филм ще позволи на гостите на града и всички, които имат интерес към българското изкуство, да разберат повече за колекцията и историята на институцията.

Реализирането на проекта ще затвърди ролята на ХГ „Петко Чурчулиев” като културен център в региона и медиатор на съвременни културни ценности в областта на визуалните изкуства, ще участва във възпитаване и формиране на естетически вкус у потребителя и най-вече в подрастващите поколения, посочват инициаторите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук