Подготвят разработването на ново поколение мобилни технологии – 6G

Очаква се усъвършенствана свързаност, дори с технологии в човешкото тяло и мозъка

Nokia е ръководител на група, включваща компании и университети, която е част от финансиран от Европейския съюз безжичен проект, наречен Hexa-X. Целта му е да се помогне за стартирането на ново поколение мобилни технологии, наричани 6G, съобщава bloombergtv.bg.

Групата включва мултинационалната компания за мрежи и телекомуникации Ericsson AB, мобилните оператори Orange SA и Telefonica SA, както и технологични компании, включително Intel Corp. и Siemens AG. Към тях се присъединяват University of Oulu and the University of Pisa, според списъка на членовете, цитирани от Bloomberg.

Докато внедряването на 5G мрежата все още е в начален етап на фона на само 100 безжични оператора по целия свят, които предлагат услугата в ограничени области, подготовката за разработването на 6G вече започва в няколко региона по света. В допълнение към Hexa-X, ръководен от Nokia в Европа, Next G Alliance и O-RAN Alliance работят по 6G в САЩ. Китайското правителство също финансира група, която да работи по такъв проект.

Очаква се технологията 6G да използва свръхчестотни терахерцови вълни и да осигури усъвършенствана свързаност, която дори може да се свърже с технологии в човешкото тяло и мозъка, както и холографски изображения в реално време, започвайки през 2030 година.

Деваки Чандрамули от Nokia е ръководител на Северноамериканската стандартизация и е един от инженерите, ръководещ групата Hexa-X. Тя казва, че първоначално иска да бъдат установи три цели.

„Основната цел ще бъде да се развие визията, пътната карта и времевата линия“, каза тя.

След това ще се състави график за технологичното направление. И третият момент е да се улесни взаимодействието с правителствените агенции на САЩ за финансиране на изследванията и също така да се даде принос за развитието на технологията.“Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук