Подготвят проект за подмяна на напорен водопровод, заради риск от безводие в Димитровград

контакти

Проект за подмяна на магистралния напорен водопровод, от Пречиствателна станция за питейни води „Крумска тераса“ до водоема в кв. „Габера“ подготвя Община Димитровград. Причината е, че той е стар и амортизиран и често създава проблеми.

Наскоро ВиК отстранява поредните аварии по напорния водопровод, в продължение на почти седмица. До пълно спиране на водоподаването не се стигна, но от думите на кмета Иво Димов на днешното заседание на ОбС, стана ясно, че опасността от това е била реална.

Не знам дали заради земетресението или друга бе причината, в продължение на 5 дни имаше непрекъснати аварии по напорния водопровод. Те доведоха до критично ниско ниво на резервоара в „Габера“ – 10%. Още малко забавяне или допълни аварии и целият град можеше да остане без вода, коментира градоначалникът.

Той поясни, че водоемът се захранва и от вододайна зона „Черногорово“, но тя се води резервна и количествата само оттам не стигат.

В най-кратки срокове ще окомплектоваме проекта и ще го представим в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Общата му стойност е 4-4.5 млн. лева и трябва да направим всичко необходимо тази сума да бъде осигурена, за да не поставяме под риск водоподаването в целия град. Средствата, най-вероятно, ще бъдат осигурени от новия ВиК Холдинг, създаден от Министерски съвет, поясни Димов.

Общинският съвет, същевременно, взе решение за изработване на Подробен устройствен план /ПУП/ за изместване на магистралния напорен водопровод, преминаващ през землищата на село Добрич и Димитровград. Целта е изключване на частни имоти, през които преминава съществуващото трасе и прокарването му през общински пътища.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук