Подготвят нов проект за Светилището на нимфите и Афродита, посетено от 10 хиляди туристи за година

контакти

Всяка година нараства броят на туристите, имащи интерес към Светилището на нимфите и Афродита, край село Каснаково. Данните от Историческия музей показват, че около 10 хиляди човека са го посетили през миналата година. Това сподели кметът на Димитровград Иво Димов, при представянето на нов проект, с който Общината ще кандидатства, след одобрително решение на Общинския съвет.

Проектът е за консервация и експониране на открити археологически обекти, с обща стойност близо 612 хил. лева, по процедура за развитие на туристически атракции на програмата „Региони в растеж“, като безвъзмездната финансова помощ е 80%.

След време предстои обществено обсъждане на проекта, когато ще бъдат представени идеите и всеки ще може да даде предложения и становища. Кандидатстването става възможно, след като в края на октомври Държавата предостави безвъзмездно за управление на Община Димитровград част от обхвата на Светилището за още 10 години.

Археологическите проучвания ще продължат и занапред. Идеята е откритите артефакти, намиращи се в Историческия музей, да бъдат изложени на Светилището, а другите да бъдат консервирани и реставрирани.

Трябва да решим дали ще развиваме Светилището като културен обект или място за пикници, подчерта за пореден път кметът Иво Димов. Според него, при успешно реализиране на бъдещите проектни начинания и добра маркетинг стратегия, могат да бъдат привлечени още много туристи. Димитровград е млад, но е разположен върху територия с хилядолетна история и има какво да показваме, подчерта той.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук