Повишена заболеваемост, без основания за грипна епидемия, според лични лекари в Димитровград

контакти

Повишен е броят на хората, оплакващи се от респираторни заболявания, преминаващи през кабинетите на личните лекари в Димитровград. Според тях обаче, към момента няма основания да се обявява грипна епидемия. На пръстите на едната ръка се броят възрастните пациенти, търсещи личния си лекар. Малко повече са децата и подрастващите, което е разбираемо. Тези данни потвърждават информацията от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Хасково, за цялата област. В същото време, грипът настъпва, а епидемия е обявена в няколко области на страната, видно от страницата на Министерството на здравеопазването.  

Моята практика е предимно с възрастни хора, като 4-5 човека на ден идват с оплаквания на дихателните пътища. Към момента, далече сме от обявяване на грипна епидемия. Това не означава, че след броени дни няма да има предпоставки за такава, сподели личният лекар д-р Даниела Филипова.

Стандартните оплаквания са за отпадналост, висока температура, болки в гърлото, суха и продължителна кашлица, понякога – болки в гърдите и мускулите. Характерното е, че възрастните изчакват няколко дни и се лекуват в домашни условия, а ако нещата не се подобряват, отиват в кабинета, когато често вече има усложнения. За разлика от децата, чийто родители, обичайно – своевременно ги водят на преглед.

Ако имаме около 45 посетители за 4-5 часа, около 15 от тях се оплакват от респираторни заболявания. Повечето са деца. При възрастните регистрираме по-ниска заболеваемост, но те идват директно с усложнения, защото предпочитат да се самолекуват, уточни по темата личният лекар д-р Лидия Димитрова.

Описаното положение не е претърпяло промяна от началото на годината. Немалко са обаче хоспитализираните към момента в болницата в Димитровград, уточниха оттам и допълниха, че пикът на грипа се очаква в края на януари, когато най-вероятно ще се повиши броят на пациентите с усложнения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук