РЪСТ НА ВАРИЦЕЛАТА В ДИМИТРОВГРАД, СПАД В РЕГИОНА

РЗИ Хасково
контакти

Ръст на болните от варицела за 2012 г. спрямо 2011 г. се отчита на територията на община Димитровград. Заболелите за миналата година са били общо 241 лица. От тях 198 са за града и 43 по населените места. За 2011 г. те са били общо 203, съобщи на пресконференция д-р Снежана Иванова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Хасково /Регионална здравна инспекция/. Какво е било съотношението за 2011 г. спрямо града и останалите населени места тя не успя да конкретизира на момента.

Разликата се дължи на натрупан контингент от лица, които не са боледували. Д-р Иванова определи повишението като леко, в което няма извънредна ситуация. Тя акцентира върху това, че варицелата е типично вирусно заболяване през есенно-зимния период. Характерна е за децата до 10 години и протича с лек обрив.

В същото време се забелязва, че за областта ситуацията е противоположна За 2012 г. са регистрирани 826 случая, а за предходната 2011 година – 1131.

Според д-р Иванова няма нищо тревожно, че като цяло в страната за момента са регистрирани повече случаи на варицела. Тя обясни това отново с натрупания контингент от лица, които не са прекарали болестта.

На ежемесечната пресконференция стана ясно, че до момента през януари за областта са регистрирани 28 заболели, като статистиката все още се обработва. За същия период през януари 2012 г. бройката е била 142. През декември те са били 126. Боледуват основно две възрасти – от 1 до 4 г. /279 за 2012 г./ и от 5 до 9 г. /345 за 2012 г./. От всички общо 19 са били хоспитализирани за миналата година.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук