ПОВЕЧЕ УСМИВКИ НА 1 АПРИЛ – ДЕНЯ НА ШЕГАТА

Днес е 1 април – Ден на шегата. Да го посрещнем с усмивки 🙂 И така да го изпратим. Нека съботата бъде пълна с настроение, с хумор и весели моменти. Народът е нарекъл 1 април Лъжковден. По обичай, да излъжеш тогава не е укорително. Дори е препоръчително, ако лъжата е незлоблива и от нея няма последици, ако е шега, предизвикваща усмивка, а не обида.

Такъв обичай имат много народи. Според някои, произходът му е от древен Рим, където в средата на февруари отбелязвали Празника на глупците. Има и друго предположение, според което корените са от времето на неаполитанския крал Монтерей. На него след едно земетресение поднесли риба. Година по-късно кралят поискал да му сервират същата риба. Готвачът обаче не намерил и приготвил друга, с надеждата, че след толкова време Монтерей няма да разбере промяната. Кралят, който нарочно проявил този каприз, естествено разбрал, но не се разгневил, а се развеселил от находчивостта на мастършефа си. Оттогава шегите и невинните лъжи на 1 април станали обичайни в двора, а и извън него.

Денят, по един или друг начин, се отбелязва в много страна по света, на различни континенти, с различни дати – от декември до май. Но, независимо от това, обединява го желанието на хората да се усмихват, да се шегуват, да направят поне един ден малко по-весел и безгрижен. Чудомир е обичал да казва: Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж. Така че бъдете днес с настроение, шегувайте се, послъгвайте с мярка, развеселете съботата и на някой друг.  Весел 1 април!

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук