Повече родени, по-малко умрели през трите месеца на тази, спрямо миналата година

контакти

Повече са новородените, по-малко са умрелите за първите три месеца на тази година, спрямо предходната, според справките на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

За първото тримесечие на 2020 г. в България са се родили 13 412 деца, а за същия период на 2019 г. – 13 087. През първите три месеца на тази година са умрели 26 122 човека, а през миналата – 28 664.

Малко по-негативна е тенденцията за мъртвородените, които за трите месеца на 2019-а са 63, за този период на 2020-а – 91, но трябва да се отчете и по-високата раждаемост.

Различна е тенденцията в отделните области. За Хасково тя е негативна, при ражданията, но са умрели по-малко хора. Родените за тримесечието в Хасково за тази година са 263, докато през миналата са били 273. Миналата година е имало един случай на мъртвородено, докато сега за посочения период са 6. През първите три месеца на 2020-а в област Хасково са починали 807 човека, но през миналата година са били повече – 1039.

От НЦОЗА уточниха, че посочените данни, публикувани тази и предходната година за двете първи тримесечия, са предварителни и е възможно да са претърпели или претърпяват корекции. Те обаче дават картина на моментната демография. Какви са конкретните числа за първите тримесечия на миналата и тази година в отделните области, вижте на снимките.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук