Повече правомощия за санкции срещу шофьори-нарушители искат общините

През Сдружението на общините настояваме да се регламентира така законът, че да се даде възможност на кметовете да упражняват допълнителен контрол, налагайки санкции и административни наказания на шофьорите-нарушители.

Това на наш въпрос отговори кметът на Димитровград и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Иво Димов, запитан за евентуалните допълнителни мерки за пътна безопасност. Такива обсъждат в Стара Загора, Айтос, както и на други места в страната, след смъртните случаи на пътя и увеличаване на ранените… Според последните данни, най-висока смъртност по пътищата в ЕС за 2020 г. е регистрирана в Румъния и България.

В Димитровград също са ставали неприятни инциденти, които за щастие, не са довеждали до жертви. В началото на октомври 2017 г. бе заловен водач, отсякъл пътен знак до спортната зала. В средата на януари на следващата 2018 г. петима бяха хванати, дрифтили на стадион „Миньор“. В началото на юни същата година, шофьор отнесе знаци, а пешеходка се размина на косъм на кръговото при Водната кула…

Инцидент в региона е станал и преди ден в харманлийското село Иваново. По обяд, шофьор от село Славяново е ударил със страничното огледало на „Субару“-то си  8-годишно момиченце, което е прегледано и освободено за домашно лечение. То е блъснато пред училище.

Част от темата са и шумните коли и мотори, които периодично нарушават спокойствието на хората, преминавайки през улички и булеварди с висока скорост.

Това, което зависи от нас, сме го свършили. Почти на всяко възлово кръстовище сме поставили камери. На местата, със сериозен трафик, монтираме неравности. Обхванали сме почти всичко и към този момент нямаме необходимост от допълнителни мерки. Предстои да започне рехабилитацията на участъка в Димитровград от църквата „Свети Димитър“ до кръговото. Там също залагаме поставянето на неравности, пред кръговото, защото най-често такива са местата, използвани за дрифт, поясни Иво Димов.

Градоначалникът още веднъж подчерта, че трябва да се намери формата и начинът за повече правомощия на общините. Даде и конкретика – да се поставят например датчици за скорост на места по общинската пътна мрежа, за да се санкционират нарушителите.

В България  по презумпция хората търсят кмета, понеже е най-близо, за да реши конкретен проблем. Малцина обаче правят разлика между ангажиментите и отговорностите. Затова на дневен ред е темата за децентрализацията на властта, подчерта кметът на Димитровград.

На снимката: Дрифт шоу в Димитровград, през 2014 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук