ПОВЕРИЕ: НА ИГНАЖДЕН НЕ БИВА ДА СЕ РАБОТИ, ЧАКА СЕ ПЪРВИ ГОСТ

Според народното поверие, на Игнажден, който отбелязваме на 20 декември, не бива да се работи. Забраните едва ли могат да се изброят напълно – не бива да се изнася нищо от къщата, не се иска и не се дава нищо назаем, не се шие и плете, не се пере…Метеорологията също се намесва. Съобразно това какъв ще бъде денят, народът определя какъв берекет ще има.

Най-характерен за Игнажден е обичаят „полазване”. От това кой ще влезе пръв в къщата се гадае каква ще бъде следващата година. Той се нарича „полазник” и щом влезе, стопанката го обсипва със сушени плодове, орехи, пшеница, подарява му кърпа, риза и други дрехи.

На 20 декември се почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. Той бил осъден на смърт заради християнската вяра. От днес започват коледните и новогодишните празници.

На Игнажден имен ден имат Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук