ПЛОЩАДЪТ С ТРИТЕ МУЗИ СТАНА „ПОЕЗИЯ“

контакти

[quote]ЧЕТИРИ ГОДИНИ СЛЕД ПЪРВИЯ ОПИТ, ИМЕТО – ФАКТ[/quote]

Има вечни постулати, на които искам да се позова. Животът е кратък, изкуството – вечно. Всяко поселище е голямо не със своите църкви, улици и площади, а със своите творци. Ето ви Калофер, Сопот, Банско, Чирпан, Сливен, Стара Загора… Те са известни със своите творци Христо Ботев, Иван Вазов, Георги Джагаров, Дамян Дамянов, Веселин Ханчев, Пейо Яворов. Пропущам съзнателно Пеньо Пенев и Димитровград. Моля ви да не е съединението, което прави силата, а единението. Да се остави на волята и съвестта на общинските съветници да решат дали площадът пред „Пайнера“ трябва да се казва „Д-р Желю Желев“ или да остане „Муза“, „Площад на изкуствата“ и т. н. Защото президентите и царете идват и си отиват, но създаденото от Ботев, Вазов, Яворов… остава вечно, дори да няма царе и президенти. Тези думи каза пред Общинския съвет на днешното заседание поетът Кръстьо Кръстев – почетен гражданин на Димитровград.

Той е част от творците, които разпространиха обръщение – позиция, свързано с докладната площадът пред бившето кино „Дружба“ да се именува на първия демократично избран президент, каквото бе предложението на председателя на ОбС Стефан Димитров и общинския съветник Калина Монева.. А нашата позиция относно името на площада е ясна: площад „ПОЕЗИЯ”, бе сред написаното в обръщението.

В крайна сметка, Общинският съвет прие площадът да се именува „Поезия“, отпадайки „Д-р Желю Желев“. Предложението направи Христо Цветков като общински съветник, по молба и от името на творците, след среща с тях.

Идеята площадът да се казва „Поезия“ не е нова. Опит той да се именува така бе направен през 2010 г. от Стефан Димитров, тогава кмет. Той, обаче, преди четири години, оттегли докладната, заради появили се други имена и нуждата от по-разширен дебат. Въпреки всичко, името на площада с Трите музи, след дълго безименно съществуване, вече е факт и то е „Поезия“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук