Пластичен проект представят в изложба-скулптура в галерия „Петко Чурчулиев“

„Хомо еректус“ и „Незавършени проекти за нов човек“ – теми в експозицията на Зиятин Нуриев

Изложба-скулптура на Зиятин Нуриев ще представи димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, съобщават оттам.

Откриването ще бъде на 5 май, сряда, от 18 00 в Зала №1  на галерията на бул. „Димитър Благоев“ № 7. В камерното й пространство скулпторът ще представи пред аудиторията последния си пластичен проект.

Ето и размислите на автора за изложбата:

Работите в тази изложба не са правени специално за галерията в Димитровград,  защото  никога не уговарям изложба и после да правя работите за нея. Работя волно и неангажирано в ателието си и когато се съберат достатъчно неща, давам дума за изложба. С огромно удоволствие дадох дума и на галерия „П. Чурчулиев“ . Някои от работите в изложбата са от предишни периоди, но непоказвани в Димитровград, а по-голямата част са съвсем нови произведения.

Основните теми, в които мога да събера моите работи са две: първата е „ХОМО ЕРЕКТУС“, втората е „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

Промяната на съдбата при създаването  на ЧОВЕКА  започва с изправянето му на  два крака, което му дава възможност да използва  свободните си два крайника за други неща.  В началото е било само за оцеляване. Необремен от нищо е взимал от природата само толкова, колкото му е нужно, без да я ощетява. Затова и пластичният език в работите ми е крайно изчистен, без детайли и подробности.

След това започва период, в който ние ЧОВЕЦИТЕ се гордеем, че сме най-висшето създание на природата. Придобиваме невероятни способности и знания, но съзнанието ни се влачи по земята. Егото превзема цялото ни същество и стигаме до положение да не можем да понесем тежестта на собствения си гений.

Тези размисли, които съвсем нямат претенциите на научно подредени  мисли, а са опити за организация на хаоса, еволюираха в моите по-късни работи в „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.“

Зиятин Нуриев е роден в България през 1955 г.  Завършва Художествената гимназия в Казанлък, през 1974 г., впоследствие и Художествената Академия в София, през 1982. Творецът работи на свободна практика като скулптор, в периода 1982-ра – 1992 г., когато е поканен и започва работа като преподавател ( и до днес) във Факултета по Изящни изкуства към Университет Мармара, Истанбул.

Нуриев има и е участвал в близо 50 изложби и изяви в България, Турция Полша, Италия, Япония, Франция, Канарските острови, Люксембург. Носител е на ред награди.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук