Питат Гергана Кръстева и съветниците защо мълчат за ТЕЦ „Марица 3“?

И още – вземете решение г-н  Семерджиев да не е зам.-председател на съвета, призовава в отворено писмо гражданинът Красимир Желев

контакти

Защо Общинският съвет и председателят му Гергана Кръстева мълчат за чистотата на въздуха в Димитровград и изхвърлянето на емисии от ТЕЦ „Марица – 3“, след като тази тема е била предмет на разговори в ред държавни институции, пита в отворено писмо, адресирано до Местния парламент и председателя му, екологът инж. Красимир Желев. Писмото е внесено днес преди обяд в Общината и гласи:

От почти година има сериозни индикации, че ТЕЦ Марица 3 Димитровград замърсява въздуха на Димитровград. Емисиите, които изхвърля централата станаха предмет на разговори от трибуната на парламента, в Министерството на екологията, в Областния съвет и т.н. Единственото място, което мълчи и не смее да повдигне въпроса за чистотата на въздуха в Димитровград, е Общинския съвет Димитровград. Да, всъщност и местната власт не е казала кой знае какво – веднъж кмета Иво Димов отиде уж на протест, като каза на медиите, че подкрепя искането на протестиращите за чист въздух, но след като го наснимаха и си направи съответния пиар, си тръгна, без да участва реално в протеста.

Обръщам се към Вас, уважаеми общински съветници и г-жо Кръстева, за да Ви попитам – каква е причината за Вашето мълчание? Вероятно като зам. председател на ОбС, юриста Юлиян Семерджиев замита всичко под килима и Вие не искате да се конфронтирате с него – все пак той и неговата съпартийка са си два гласа за ГЕРБ във всеки момент на гласуване за всяко нещо, което им се подаде.

А давате ли си сметка, че г-н Семерджиев е в сериозен конфликт на интереси. Давате ли си сметка, че в медии, в съд и навсякъде той защитава интереса на единия си работодател – ТЕЦ Марица 3, а другият работодател, който всъщност сме жителите на общината, му плащаме една голяма заплата, без той да защитава нашите потребности от чист въздух – за децата ни, за родителите ни и за нас самите.

Смятам, че е належащо да погледнете сериозно на този конфликт на интереси и да вземете единственото възможно решение, а то е, г-н  Семерджиев да не е зам.председател на съвета. Бих поискал и оставката му като общински съветник, но това е въпрос на морал от негова страна и се съмнявам, че ще има тази доблест. И когато Семерджиев трупа дивиденти от различен характер за себе си, призовавам избирателите му другия път да помислят добре, преди да гласуват.

В заключение – ако не вземете необходимите мерки, ще предизвикам подписка сред жителите на общината, ако се налага, ще информирам всички медии, ще се обърна и към други институции. Защото конфликтът на интереси си е престъпление. 

Внасям писмото като гражданин, уточни Красимир Желев. Получих от сдружението „Дишай, Димитровград“ предложение за подкрепа с подписи и от тяхна страна, за което благодаря, но смятам, че лично трябва да изразя позицията си, заяви Желев. Според него, това е първата стъпка – ако не се получи дебат в общинския съвет и проблемите, поставени в писмото нямат отговор, ще се организира подписка, а може да се стигне и до искане за оттегляне на кмета и председателя на ОбС.

Писмото е публикувано без редакторска намеса.   Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук