Пилотно изследване за качеството на живот и инвестиционния профил стартира от Димитровград

Пилотно изследване за качеството на живот и инвестиционния профил стартира от Димитровград, което ще продължи и в други, малки и големи, градове на страната. Символичното начало на този бъдещ мащабен проект бе поставено днес на пресконференция, свързан с продължаващото стратегическо партньорство между Община Димитровград и „Тракия Тех“, с допълнителен ресурс на социологическа агенция „Ноема“, както вече писахме. Сред участниците бяха кметът на Димитровград Иво Димов, управляващият съдружник в „Индъстри Уоч“ Георги Стоев, Славянка Иванова от екипа на агенцията.

Основни цели са да бъде създаден бизнес каталог, да се видят предимства, недостатъци и какво трябва да се подобрява, след което да се съпоставят данните от други градове. Изследването, пък, ще проследи субективното усещане как човек се чувства в дадено населено място. Специално в Димитровград, извадката в изследването ще включи минимум 500 човека. Същевременно, от 22 октомври на сайта на Община Димитровград ще има линк, за да може всеки желаещ, непопаднал в извадката, да даде мнение онлайн. Около Коледа се очакват резултатите, представени на електронен и хартиен носител, заедно с бизнес анализ, който наскоро Община Димитровград и „Тракия Тех“ изготвиха.

Вече седма година се стремим  да презентираме Димитровград като добро място за живеене, работа, бизнес и инвестиции. Процесът е дълъг и сложен, но трябва да се научим да гледаме във времеви хоризонт около 5-10 години напред. Имаме всички предпоставки да успеем – географско положение, инфраструктура, проактивни сме във всяка една сфера. Димитровград е пилотен град заради обособяването му като инвестиционна дестинация. Сега допълваме картината с анализ за качеството на живот, коментира кметът Иво Димов.

В последните години разбрахме, че инвеститорите, освен от технически условия, като доходи, площи и инфраструктура, се интересуват от хората в един град – откъде идват, какво ги задържа, изобщо – какъв е профилът им. Оказва се, че до момента не сме имали обективна картина кой град какви условия за живот предлага. Днес за първи път обявяваме и стартираме изследване, а Община Димитровград е първата, която взема участие в проекта. Работно сме го нарекли – „Инвестиционна дестинация „Димитровград 2019“, сподели Георги Стоев.

Сред заложените в анализа сектори са свързани с градска среда, работа, професионална реализация, обслужване. Подготвен е и въпросник, обобщиха от „Ноема“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук