Пилешко месо, създадено в лаборатория? Ето къде разрешиха да се продава

Сингапур стана първата държава в света, която одобри продажбите на пилешко месо, създадено в лаборатория, пише Bloomberg, предава vesti.bg. Решението дава възможност на базираната в Сан Франциско стартъп компания Eat Just да предлага продукта. За създаването на месото ще бъдат извличани животински клетки, без да се налага клане на пилета.

То първоначално ще бъде достъпно на хапки само в един ресторант в страната. Компанията обаче се е насочила към закупуването на допълнително оборудване, за да разшири продажбите си и в други заведения, както и хранителните магазини.

Eat Just приветства решението на Сингапур и го нарече „пробив за глобалната хранителна индустрия“, като изрази надежда други страни да последват този пример.

Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда, посочва „Би Би Си“.

Според Barclays, пазарът за алтернативи на месото може да достигне $140 милиарда следващото десетилетие или около 10% от глобалната индустрия с месо, оценявана на $1,4 трилиона.

Варианти на растителна основа все по-често се срещат по лавиците на супермаркетите и в менютата на ресторанти.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук