В ПЕТ ЦЪРКВИ В ОБЩИНАТА ЩЕ СЕ ОТСЛУЖВАТ ВЪЗКРЕСЕНСКИ СЛУЖБИ

newbeautyВ пет църкви на територията на община Димитровград ще бъдат отслужени Великденски Възкресенски служби, съобщи Архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги Тодев.

Служби, вечерта на Велика събота, ще има в храмовете в Димитровград и селата Добрич, Радиево, Бряст и Върбица. В останалите свещеници няма, като там, в първите минути на Възкресение Христово, ще се обикалят църквите. Отец Георги уточни, че Димитровград, Добрич и Върбица са част от Пловдивска епархия, а Радиево и Бряст – от Старозагорска.

Във всяко село има храм, в община Димитровград. Общо те са 25. Изключение прави Райново. В Длъгнево, пък, храмът не е осветен. 20 са свещениците в цялата Хасковска духовна околия. Преди години бяха близо 80, спомни си отец Георги.

По негови данни, 8 са свещениците в Хасково, в Кърджали – 5, в Крумовград – 1, в Ивайловград няма, тъй като се е разболял и му се търси заместник.

Проблем е, че свещениците са малко, но се оправяме. Не бих казал, че това е така заради липса на вяра. Народът е малко, малко са и свещениците, направи равносметка архиерейският наместник.

БЛАГОДАТЕН ОГЪН

Благодатният огън ще пристигне в България от Йерусалим на Велика събота, когато ще бъде разпространен из всички храмове на страната. Миряните ще могат да се докоснат до него минути преди полунощ, възвестявайки Великден.

Благодатният огън се запалва всяка година за Възкресение Христово в едноименния храм, построен на Божи гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Огънят в първите минути има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря, разказват докоснали се до него.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук