Петър Чухов за носител на наградата „Пеньо Пенев“ предложи комисия

контакти

Петър Чухов да бъде носител на Национална литературна награда „Пеньо Пенев” за 2024 г., реши да предложи единодушно 7-членна комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Димитровград. Тя бе в състав – проф. д-р Амелия Личева, Теодора Димова, Мирела Иванова, Диана Дончева, Валентина Терзиева, Антоанета Станчева, Лора Йончева. Предложеният от комисията лауреат се утвърждава с решение на Общински съвет – Димитровград.

Номинирани за наградата бяха – Росица Копукова, Елена Алекова, Тодор Билчев, Петър Чухов, Маргарит Жеков, Румяна Пелова, Ники Комедвенска.

Наградата се присъжда на поет, с принос в развитието на поезията въобще, с национална значимост. Всички се обединихме около фигурата на Петър Чухов, коментира Амелия Личева.

Петър Чухов

Петър Чухов е изтъкан от поезия и от някакъв вид бунтарство, което много съответства на бунтарството на Пеньо Пенев, подчерта Теодора Димова.

Избрахме един модерен поет, който със своите открития в литературата даде път и на бъдещето, и на много млади автори, добави Мирела Иванова.

Антоанета Станчева сподели в аванс обмисляните прояви около Пеньо-Пеневите празници. Акцент ще бъде национално представена кръгла маса. В нея ще участват литератори, представители на висши учебни заведения, в чиято работа място заемат литературата и поезията през втората половина на 20 век. Модератор на форума ще е проф. Пламен Дойнов, темата: „Кой се страхува от Пеньо Пенев?“, визирайки премахването преди години на негови творби от учебниците. Той ще се състои на 26 април в Дом-музей „Пеньо Пенев“, като предстои обявяването на програмата. Сред поканените са още учители, ученици…, които да участват в дискусията.

За 7-членната комисия:

Проф. д-р Амелия Личева – декан на Факултета по славянски филологии в Софийски университет „Св.Климент Охридски“, професор по теория на литературата, доктор по филология, литературен критик, поетеса.

Теодора Димова – писател и драматург.  Тя е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на девет пиеси, играни в страната и чужбина. Романите й са преведени и издадени на няколко езика, сред, които на немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др.  Носител на Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt,  Националната награда „Хр. Г. Данов“ за българска художествена литература и цялостен принос в българската книжнина. Носител е на Голямата награда за литература на СУ „Климент Охридски” за 2022, както и Вазовата награда за литература за цялостен принос през 2023.

Мирела Иванова – поет, писател, драматург на Народен театър „Иван Вазов“, литературен критик и изследовател, публицист и преводач. Тя отдавна е създала и утвърдила своето име в европейското писателско семейство. Автор на над 10 книги с поезия и проза, носител на множество награди, сред които националната награда за съвременна литература “Христо Г.Данов” и европейската награда за модерна поезия „Херман Ленц”. Като признание за приноса си в европейската литература и развитието на българо-немските културни отношения през 2008 г., тя получава едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом “Вила Конкордия” в Бамберг, Бавария. Номинирана е за голямата награда „Европейски поет на свободата“, която ще бъде присъдена през 2024 г. в полския град Гданск.

Диана Дончева – директор Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“. Валентиа Терзиева – директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Антоанета Станчева – директор на Исторически музей – Димитровград. Лора Йончева – учител по български език и литература.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук