ПЕТЪР КЪНЕВ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА КРИБ: СПАСИТЕЛНАТА ФОРМУЛА Е БИЗНЕСЪТ ДА РАБОТИ!

Петър Кънев - Стефан Димитров
контакти

Петър Кънев е един от учредителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е най-голямата и значима национално представителна работодателска организация в България. Отговаря за връзките й с общинските и държавни структури, регионални и браншови структури, малкия и среден бизнес, както и за социалния диалог. Собственик е на най-голямата частна полиграфическа компания в страната и председател на Съюза на печатарската индустрия в България, чийто членове са 150 компании от този сектор. Бил е народен представител в 40–то Народно събрание и заместник-председател на Комисията за икономическа политика към него. Член е на Настоятелството на СУ „Климент Охридски”, както и първи вицепрезидент на Българската волейболна федерация. Петър Кънев гостува в Хасково за организираната от регионалната структура на КРИБ церемония за връчване на първите в областта награди за „Социално отговорна компания- партньор на община”. Грамоти получиха общо 30 фирми от 6 общини в област Хасково, които откликнаха на отправената към всички общински администрации покана от КРИБ.

– Г-н Кънев, за първи път регионалната структура на КРИБ в Хасково учреди награди за социално отговорен бизнес, които вие връчвате…

– Това е една от новите ни структури- изключително активна, изключително продуктивна и ние сме много доволни от работата й тук, в Хасковско. Благодаря на председателя й Стефан Димитров за поканата да връча тези награди, като вицепрезидент на КРИБ, която с голямо удоволствие приех.

– 30 са отличените фирми от област Хасково, определени съвместно с общините. Партньорството с местната власт ли е един от критериите за социална отговорност?

– Дадохте отговор на въпроса – да, това е един от критериите. В края на краищата, в момента най-големият проблем на държавата не е толкова височината на доходите или цената на тока. Най-големият проблем е липсата на работни места. Хората излязоха по улиците най-вече заради това, че се чувстват унизени от липсата на работа. Затова идеята и инициативата на регионалното ръководство на КРИБ в Хасково за тези награди са много добри. Ние ги подкрепяме, ще ги подкрепяме и ще ги дадем даже за пример на останалите ни структури в страната.

– Идеята за корпоративна социална отговорност не е нова…

– Темата не е нова, тя е световна тема. Умното и интелигентно корпоративно управление включва и социални ангажименти. Много български фирми ги изпълняват. И аз мисля, че това, което направи регионалната ни структура в Хасковско, е нещо много полезно. Българският бизнес не бива да се връща към годините на дивия капитализъм. Той трябва да изпълнява и своите социални отговорности.

– Как се случва това обаче, във времето на криза?

– Много трудно. Изключително трудно. Последните години някои от грешките на финансовото министерство в лицето на неговия министър доведоха до един дисбаланс между фискална дисциплина, финансова стабилност и социален оптимизъм. Въпреки че и управляващи и опозиция наблягат изключително много преди изборите на тая тема. Този баланс трябва да се намери. Той беше изгубен. Това доведе до огромно количество фирми, които влязоха във фалит. И най-вече в областта на малкия и среден бизнес.

– И коя е спасителната формула за намиране на този баланс?

– Формулата е да се остави бизнесът да работи! Формулата е да се спрат монополите и то не във вида, за който всички сме свикнали да говорим последните месеци- ЕРП-та, ЧЕЗ, вода… Монополите практически душат най-вече чрез административни пречки. През изключително голямо количество регулаторни режими, които последните години вместо да намалеят, задушиха изцяло малкия и среден бизнес. Икономика без малък и среден бизнес- няма такова нещо! Преди избори не искам да се впускам в анализи, тъй като най-малко бизнесът има нужда в момента да показва дали е син, червен, герберов или виолетов. А истината е, че тия хора, които наградихме тук, в област Хасково, са направили това, което бихме желали всички да правят- спасили са работни места. За мен големият проблем е административният рекет върху малкия и среден бизнес. Това са безумно количество наредби. Аз мога само няколко примера да ви посоча- да речем, не виждам логика защо всяка рибарска лодка трябва да бъде с касов апарат! Толкова ли ще забогатее министерството на финансите и фискът, ако всеки апарат за кафе на улицата е с касов апарат?! Не виждам логика защо години наред таляните на рибарите си ги получаваха година за година или на три години, но всяко селище, което е имало, си го взимаше. Миналата година 7 до 8 таляна ги взема една софийска фирма и след това ги преразпределя. 3 000 български фирми получаваха правото на дърводобив, като участваха в търгове и търговете бяха за по 5, 10, 30, 50 000 лв. В момента само 7 фирми през борсата участват на търгове за добив на дървесина с обеми 10-12 млн. лв. Ако това не е монопол- здраве му кажи! Доста глупости се направиха под лозунга: „Изискване на ЕС”. А истината е, че не винаги Европа изисква от нас това, което ние правим. Трябва да оставим бизнесът да работи нормално и спокойно. Защото работните места не ги създават партиите, създава ги бизнесът. Създават ги тия хора, които наградихме и тук, в Хасковско. Социалната отговорност- това е единственият път, ако един работодател иска да разполага и с качествена работна ръка, която да не му избяга и да не мигрира от един отрасъл в друг. Той трябва да полага грижи за работника така, както полага и за себе си.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук