Петровден – празникът, посветен на апостолите Петър и Павел

контакти

Петровден е наричан празникът, посветен на християнските първовърховни апостоли Свети Петър и Свети Павел. Чества се на 29 юни както от Православната, така и от Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.

Светите апостоли Петър и Павел са наречени първовърховни за това, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова. Те са наречени първовърховни първопрестолни вселенски учители. Апостолската им дейност е била изпълнена с безброй трудности, преминали са през многобройни изпитания, гонения от страна на евреите и езичниците, не са се спирали пред никакви препятствия, проповядвали са вдъхновено словото Божие, укрепявани и водени от Светия Дух, пишат от Българската православна църква.

На Петровден именици са Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук