ПЕТРОВДЕН, ПРАЗНИКЪТ НА АПОСТОЛИТЕ, ПОСТАВИЛИ ОСНОВАТА НА ЦЪРКВАТА

Петровден отбелязваме на 29 юни. В традиционния български бит това е един от най-почитаните празници през летния период. Този ден е посветен на християнските първовърховни апостоли Свети Петър и Свети Павел. Те са наречени така, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на Църквата Христова.

Свети апостол Петър заедно с брат си Андрей били първите, които Христос повикал за свои ученици и последователи. Петър се отличавал с чисто сърце и душевна простота. Името му, от гръцки, означава „камък”, камъкът-основа, върху който е съградена църквата.

Свети апостол Павел, преди да стане Христов последовател, се наричал Савел, върл гонител на християните. Дори поискал задачата да ги изтребва. Сам Христос му се явява, което преобръща живота му и го превръща в най-пламенния проповедник на евангелието.

На Петровден свършва постът, който е в дните между празниците на Петдесетница и този на двамата първовърховни апостоли. Тогава, по традиция, се коли и приготвя т. нар. петровско пиле. В някои райони на страната правят сборове.

На 29 юни празник имат Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Камен и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук