ПЕТРОВДЕН И ЗА ПРАВОСЛАВНИ, И ЗА КАТОЛИЦИ

контакти

Петровден се посвещава на Свети Петър и Свети Павел. Чества се на 29 юни, както в Православната, така и в Римокатолическата църква. Христовите последователи изтърпяли много страдания и гонения за разпространение на християнството.

Свети Петър е роден в семейството на рибар. Рожденото му име било Симон, но Исус Христос му дава името Петър, което от гръцки значи камък, скала. Той бил един от любимите му ученици. Когато повели Исус на съд, обхванат от страх и малодушие, Петър три пъти се отказал от Христа. Разкаял се след това, сещайки се за пророческите думи, че ще направи това преди първи петли. Свети Петър държи ключовете от райските порти. В религиозната традиция се изобразява като съдник на човешките грехове.

За Свети Павел казват, че първо отричал и гонел християните, но впоследствие станал ревностен последовател и проповедник на вярата. Това станало докато пътувал през пустинята за Дамаск. Тогава му се явил Исус Христос и го ослепил с присъствието си. На третия ден той отворил очи и прогледнал за живота във вярата. Пропътувал по много земя, покръстил много народ.

Според народната традиция, на празника във всеки дом се коли най-младото – „петровско пиле”. Обикновено част от него се раздава, придружено с ябълки. Вярва се, че празникът се чества и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град.

На „Петровден” именници са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук