ПЕТОЛЪЧКАТА – НА ВИДНО МЯСТО В ДИМИТРОВГРАД, НАЛОЖИ ЛИ СЕ

контакти

[quote]ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ИМЕТО НА ГРАДА И СИМВОЛИТЕ НА КОМУНИЗМА[/quote]

Петолъчката може да бъде сложена на по-видно място в Димитровград, ако се наложи, акцентира кметът Иво Димов. Думите му бяха провокирани от темите за смяната името на Димитровград, както и от приетия, на първо четене, законопроект за промяна на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Петолъчката, за която градоначалникът говори, се намира в момента в двора на историческия музей и библиотеката. Тя, заедно със сърпа и чука, бяха демонтирани от стария жп надлез, за да бъдат запазени.

Заявявам, че нищо от Димитровград, свързано с историята му, няма да бъде пипнато с пръст. Този град е изграден в определена епоха, с определена идея, с безвъзмездния труд на хиляди млади хора. За да вървим напред, трябва да помним историята, каквато и да е тя, каза градоначалникът.

Готов съм да поема ударите на закона, под каквато и форма да са. Символите в Димитровград са много, което е нормално, тъй като самият град е строен по онова време. Няма как да си позволим, нито имаме намерение да сваляме някои от тях, защото трябва да съборим половината Димитровград, образно се изрази Иво Димов.

По свързаната, с името на Димитровград, тема, кметът заяви, че уважава личното мнение на всеки. Бурни дискусии предизвика предложението на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев Димитровград да се преименува на град Св. Димитър.

Надявам се мнението на г-н Ковачев да си остане само лично негово. То не е обвързано с партията, чийто представители сме и двамата. Името касае единствено и само жителите на Димитровград. Според мен, на този етап не е необходимо да коментираме темата. На дневен ред, по никакъв начин не стои въпросът. Доколкото виждам и чета, никой няма намерение да се разделя с името и с историята, свързана с нашия Димитровград, каза още Иво Димов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. Това се казва градоначалник, да отстоява интереса на мнозинството, пред партийните интереси. Дори не съм сигурен че предложението на съпартиеца му съвпада с мнението на мнозинството от членуващите в ГЕРБ, дори съм склонен да мисля че този популист Ковачев иска да си направи евтино ПР на гърба на единомишленицети си по партийна линия. Никой, ама НИКОЙ няма да му се върже на пилешкия мозък. Браво Иво, Димитровград е, и завинаги ще си остане Димитровград.

  2. Поздравления, господин Димов! Изявлението Ви показва мъдрост и адекватна реакция на една абсурдна хрумка на Ваш съпартиец. Ако трябва да се заличи историята на един град – символ на гражданската съзидателна енергия по онова време на идеализъм, това означава да се заличи из основи целият град. Димитровградчани се гордеят със своята история и с поета, който възпя времето, „когато се наливаха основите…“ Бъдете винаги борец против опитите за обезличаване на истината!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук