Петимата най-богати удвоили парите си, 5 милиарда станали по-бедни, предупреждава доклад

контакти

Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатство от 405 милиарда долара до 869 милиарда долара от 2020 г. насам. Тяхното богатство е растяло с 14 милиона долара на час. На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни. Това разкрива най-новият доклад на „Оксфам“ (Oxfam) – неправителствената организация за борба с бедността, посветен на нарастващите неравенства в световен мащаб.

Ако настоящите тенденции се запазят, то в рамките на едно десетилетие светът ще бъде свидетел на първия си трилионер (притежаващ състояние от или над 1000 милиарда долара), пише още в доклада. По отношение на бедността обаче – тя няма да бъде изкоренена още 229 години.

Докато милиардери от цял свят обсъждат геополитически и икономически предизвикателства на започналия в Давос Световен икономически форум, докладът на „Оксфам“ се спира на мащабните неравенства между най-богатите и най-бедните слоеве от населението.

Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен директор или основен акционер. Тези корпорации имат обща оценка от 10,2 трилиона долара – сума, която надскача общия брутен вътрешен продукт в рамките на година на всички страни от Африка и Латинска Америка, пише още в доклада, цитиран от БТА.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук