Народни музикални инструменти „разказват“ лични истории в изложба

контакти

„Песента на дървото“, това е името на изложба на пловдивския Регионален етнографски музей, която ще бъде представена в Исторически музей – Димитровград.

В нея ще бъдат показани гайда, гъдулка, тамбура, зурна… и такива, използвани в новия следосвобожденски град – цигулка, виола, цитра, мандолина и др.

Включени са и музикални инструменти, „разказващи“ лични истории на реално живели герои от делника на българина.

Откриването ще е на 25 октомври от 17.30 часа в залата на димитровградския музей, където изложбата ще остане до 8 декември тази година.

Народната традиция, ориенталското влияние, модерните европейски инструменти и наследството на църковното пеене създават пъстро многообразие в българската музика.

Каква е „песента“ на дървото? Старите българи казват: „От всяко дърво свирка не става“. За да оживее един музикален инструмент, трябва да се подбере подходящото дърво – явор, ясен, акация, орех, зарзала, дрян и др. Те са устойчиви и жилави, а звукът им предпазва от зли сили.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук