ПЕРПЕРИКОН – ОБНОВЕН И ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛЕН ЗА ТУРИСТИТЕ

контакти

Обновен и по-привлекателен за туристите от тази есен вече е археологическият комплекс Перперикон, намиращ се в Източните Родопи. На обекта освен осветление се предвиждат и разнообразни атракции. Той е изцяло направен като парк, с оформени алеи, стълбища и дървени пътеки. Наскоро проф. Николай Овчаров сподели идеята си скалният град на траките да бъде превърнат в Музей на религиите. Мотив за това е, че през хилядолетната му история различните народи са смятали мястото за свещено.

Нареждат Перперикон сред чудесата на България, уникално за тази част на света. Посещават го повече от 250 хиляди туристи годишно, като е сигурно, че в следващите години потокът от хора ще се увеличава. Археологическите проучвания това лято дведоха до откриването на ценни артефакти. Предстои проучване на предградията, които със сигурност ще разкрият нови данни от историята на археологическия комплекс.

Перперикон се намира на 15 км североизточно от Кърджали, на площ от 12 кв. км. Мястото е обитавано още от каменната ера и достига разцвета си през римската епоха. През къснобронзовата и ранножелязната епоха мощното развитие на култовите съоръжения на хълма създават грандиозно светилище. Счита се, че това е светилището на бог Дионис. То е търсено от цяло столетие, като заедно с това на Аполон в Делфи, са двата най-значими оракула в древността.

olea-625-50 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук