Периодът от октомври до декември е подходящ за противогрипна ваксина, напомнят от РЗИ

Регистриран е първи случай на човек, болен едновременно от Covid-19 и от грип

контакти

Поставянето на ваксина против сезонния грип се провежда през есента, поне месец преди началото на грипната епидемия. За нашите ширини най-подходящи за ваксиниране са месеците от октомври до декември. При лица, за които имунизацията е строго препоръчителна, но не е била направена навреме, ваксината може да се приложи и по-късно. При деца до 9-годишна възраст, които се имунизират за първи път, е нужно да се приложи още една доза ваксина, един месец след първата. Това посочват от РЗИ – Хасково, на база „Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 – 2022 г.“

Между 5% и 10% от зрялото население на земята се разболява от грип всяка година, а случаите на смърт поради грип са между 290 000 и 650 000. Противогрипната ваксинация предотвратява всяка година до 65 600 хоспитализации и 37 200 смъртни случая в Европа.

Грипните вируси непрекъснато се променят, в резултат на което всяка година се появяват нови щамове, към които хората нямат изграден имунитет. Тази непрекъсната изменчивост води до необходимостта от ежегодна промяна и актуализиране на състава на грипните ваксини, се казва в информацията.

В нея не се посочват данни за това как сезонният грип ще се съчетае с коронавируса, но темата ще се развива с напредването на есента и зимата. Същевременно, в Мексико е регистриран първи случай на човек, болен едновременно от Covid-19 и от грип А (H1N1), съобщават информационните агенции. Става дума за 54-годишна жена с наднормено тегло, която имала хронична болест на белите дробове и други заболявания. Състоянието й се определя като стабилно.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук