ПЕНЕЛОПА СТАВА ИРИНА ЗАРАДИ ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА

контакти

На 5 май Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Ирина. На този ден имен ден празнуват хората, носещи имена Ирина, Ирена, Мирослав, Мира, Мирослава и производните им.

Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон, намиращ се в днешна Македония. Когато тя станала пълнолетна, баща и съобщил, че е избрал съпруг за нея. Девойката помолила за време за размисъл и се обърнала към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Животните обаче побягнали не към момичето, а към бащата, който тогава се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си.

Ирина започнала да приучава и други граждани. За делата си тя била подлагана на още мъчения от новия управител на града. Вярата и този път спасила светицата, въпреки че управникът измислял все нови и нови изтезания. Народът, виждайки несправедливостта, въстанал и убил управника с камъни. Властта поел сина му, който продължил по същия път, но Ангел Божи убил мъчителите. Тогава народът още повече започнал да почита девойката.

Света Ирина се посветила на делото да проповядва словото Божие и обиколила редица места из Балканите и Мала Азия. Живяла във втората половина на І век и началото на ІІ век. Името и означава „мир“.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук