ПЕЕВСКИ УДАРИ СПИРАЧКА, ЩЕ СПРЕ ЛИ ПОНЕСЕНАТА НАДОЛУ КОЛА?

контакти

Нов развой или по-скоро желание за нов развой има случаят „Пеевски”, възникнал вчера. Избраният за шеф на ДАНС депутат от ДПС заявява, че е готов да се оттегли, ако Народното събрание вземе такова решение. Не се оттегля, а е готов да се оттегли!

„Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането ми”, декларира в писмо до медиите той.

Което няма особено значение, тъй като дори да не е готов, при нова воля на парламента, той така или иначе, няма да заеме длъжността. Но в писмото има и друг сигнал: решението за оттегляне на Пеевски, вероятно, вече е взето. И то става само форма на достойно оттегляне, доколкото това изобщо е възможно в случая. Защото реакцията придобива лавинообразен характер. Хиляди хора излязоха още първия ден на улицата. Социалните мрежи врят и кипят. Медиите веднага се настроиха на темата. Негативните становища навсякъде изобилстват. Хората се чувстват излъгани. Надеждите в правителството изчезнаха за ден. А напрежението расте, без надежда за скорошно спиране. Напротив, ясно е, че протестът срещу избора на Делян Пеевски се обръща в протест срещу правителството.

Смут е обхванал и БСП. Въпросът за оставката на Сергей Станишев се поставя вече открито. Членове и симпатизанти на партията не крият гнева си в социалните мрежи. Те също като останалите, а, може би и повече, се чувстват излъгани. Докъде ще доведе това, може само да се гадае.

Едно е ясно. Станишев няма да подаде оставка. Оставката в БСП, значи оставка и в ПЕС! Кой там би вярвал на лидер, не успяващ да овладее процесите в собствената си партия и страната, на чието правителство е архитект!?

Ходът за Станишев е или да излезе пред обществото с отговор на висящия въпрос ЗАЩО?, или да опита спиране на тръгналата надолу кола. Образно казано.

В първия случай, ако представи желязна мотивация, че целта оправдава неприемливото средство, хората може и да разберат. Но, очевидно, това няма как да стане. Защото лансирането на Пеевски не е от глупост. Нито пък заради вменяваната бъдеща роля – чистач на държавни Авгиеви обори. Ако е така, БСП просто признава, че е изчерпана откъм чисти, честни хора, професионалисти, способни да изпълнят тежката задача. И ги търси от другаде. При това без да се съобразява твърде с моралния момент.

Не, отговорът по-скоро е друг. Но няма как да бъде казан. Такива неща не се казват. Затова е избрана кризисна тактика – назад! Пеевски заявява, че е готов да приеме ново решение на парламента, парламентът го взема. Такъв, логично ще е следващия ход. Но ще спре ли той тръгналата надолу правителствена кола? Дали стръмнината вече не е прекалено голяма?

Снимка от http://www.bgnes.com Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук