Патова ситуация със замърсяването на въздуха в Димитровград, готвят протест

Патова е към момента ситуацията със замърсяването на атмосферния въздух в Димитровград, тъй като има и трансгранично замърсяване, което много трудно може да се докаже. В съседни общини също има действащи централи и е твърде възможно, когато има изпускане на вредни емисии, в зависимост от атмосферните условия да достигат дотук и до други точки в региона. Факт е обаче, че от месец май, откакто заработи ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, имаме вече 20 пъти завишения на нормите. В последните 10 години, откакто съм кмет, никога не е имало подобно замърсяване. Средно на година е имало 3-4 пъти и то в по-студените месеци, когато се използва битово отопление. Това коментира кметът на Димитровград Иво Димов, който вчера се срещна жители, одобрени за финансиране на проект в конкурса „За приветлива градска среда“ на Община Димитровград.

Димов съобщи, че е внесено заявление за протест на граждани, които са убедени, че сред основните замърсители е ТЕЦ „Марица 3“. Според първоначалната информация, недоволството си те ще изразят в събота от 11 часа пред общината, след което ще преминат по определен маршрут.

Подкрепям протеста. Нормално е да има такъв, защото постоянното замърсяване на въздуха влияе върху редица жизнени функции. Мога само да адмирирам тази гражданска позиция. За мен опазването на здравето и живота на моите съграждани винаги е било от първостепенно значение. Неслучайно ние сме една от седемте общини, одобрени по програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух. И ако не се предприемат мерки срещу замърсяването, усилията ни няма да имат смисъл, обясни кметът Иво Димов.

Той каза още, че каквото зависи от него и от общинска администрация, е направено. Законът в България е такъв, че кметовете по места нямат кой знае какви лостове и механизми, за да предприемат мерки. Компетентните институции в случая са Регионалната инспекция по околна среда и води, Изпълнителната агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите. Това, което можем да направим, е да настояваме тези институции да си свършат работата качествено, подчерта градоначалникът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук