ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ ПОЖЕЛА ДА РАЗБЕРЕ ИСКА ЛИ НАРОДЪТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ

Народното събрание не пожела да разбере иска ли народът задължително гласуване. Днес Парламентът прие решение да се произведе национален референдум, но само с един от трите въпроса на президента Росен Плевнелиев: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

Отпадна възможността в референдума да бъде включен втори въпрос за задължително гласуване. Отпадна и третият – да се избират ли част от депутатите с мажоритарен вот.

Не може да има задължително гласуване в една държава, в чийто избирателни списъци 15 на сто от имената са фантоми, заяви пред Агенция „Фокус“ проф. Михаил Константинов. Аз мисля, че гласуване би могло и да бъде задължително, както е в 5 държави от Европейския съюз. Тук има един фундаментален проблем. Не може да накарате фантомите да гласуват задължително. В нашите избирателни списъци 1 300 000 имена са фантоми. Първо трябва да си изчистим списъците и тогава да говорим за задължително гласуване. Що се касае до мажоритарното гласуване, пропусната беше една възможност, но след време пак може да се върнем на този въпрос, посочва Константинов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук