ПАРЛАМЕНТЪТ ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ЕЛЕКТРОННИЯ ВОТ

контакти

Със 136 „за“, 56 „против“ и без въздържали се Народното събрание даде зелена светлина за електронното гласуване. Разрешаването на онлайн вота ще бъде вписано в Изборния кодекс.

Предложението подкрепиха ГЕРБ, АБВ, БДЦ, ДПС и Реформаторски блок. Против бяха депутатите от БСП, „Атака“ и Патриотичен фронт. Предстои изготвянето на точките за второ четене.

Основните спорове при разглеждането бяха свързани със запазването тайната на вота, както и с гаранциите, че той няма да бъде опорочен. Гласувалите „против“ посочиха, че онлайн гласуването не е лошо нещо, но ние не сме готови още за него. Други обясниха, че вотът вече е манипулиран, купен, заплатен, много преди да се пусне глас в тъмната стаичка.

Припомняме, че близо 40% от хората упражниха вот в референдума, по предложението на президента. 72% от тях бяха за въвеждането на електронно гласуване, останалите бяха против. Активността не стигна за директно въвеждане, което наложи разглеждане от парламента.

tivibearings ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук