Парк „Марица“ в Димитровград ще бъде обновен до няколко месеца

контакти

Благоустрояването и реконструкцията на парк „Марица“ в Димитровград трябва да стане факт след броени месеци. Ремонтните дейности започнаха днес с първа копка на обекта, преди това подробности бяха дадени на пресконференция в Общината. В тях участваха кметът на Димитровград Иво Димов, ръководителят на проекта Християна Димова, представителят на фирмата изпълнител „Маридел 2012“ ЕООД Калин Манолов, заместник-кметът Яшо Минков и други представители от отделните екипи. Преди първата копка и лисването на менчето, водосвет отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев.

Това е един от най-големите паркове не само в област Хасково, но и в цяла България. Общата му площ е 1400 дка, от които 640 ще попаднат в обхвата на строителните работи. Само преасфалтирането на алеите е близо 50 хил. кв. м., подчерта кметът Иво Димов. Вече две години говорим за проекта. Трябваше миналата година да започнем, но инфлацията, политическата и икономическата криза, както и съгласувателни процедури доведоха до забавяне. Трябваше да изчакаме и методика от Министерски съвет, която даде възможност за актуализиране на проекти, обясни градоначалникът.

Общата стойност на проекта е 3 130 000 лв., съвместно финансиране чрез комбинирана подкрепа. Безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” е в размер на 1 575 966.70 лв., от които 1 339 571.69 лв. европейско и 236 395.01 лв. национално финансиране и собствено участие на Община Димитровград в размер на 1 554 033.30 лв.

Кметът обясни още, че посочените евро средства могат да се оползотворят само в конкретни направления, в случая – за инвестиране в градска среда. С тези пари не може да се правят улици, да се отпускат за социални или други дейности. Могат да бъдат оползотворени за градска среда или да не бъдат взети.

100 дни е срокът за извършване на ремонтните дейности в парк „Марица“. Трябва обаче да се има предвид, че през определени периоди през зимата ще се спира ремонтът, което спира и срока. Не може например да се асфалтира, когато температурите са под 5 градуса.

Паркът е строен през 1952 г. и оттогава досега почти нищо мащабно не е правено в него. Надявам се напролет да имаме едно уникално красиво, любимо на всички място за развлечение и отдих, продължи кметът на Димитровград Иво Димов, който предварително се извини за дискомфорта в следващите месеци, но ще си заслужава.

Самите дейности са разделени на две, като ангажиментът на Община Димитровград за частта от нейното финансиране е за преасфалтиране, полагане на настилки, бордюри и т. н. Останалите средства са за озеленяване, съоръжения, които предстои да бъдат монтирани и изградени.

Залагаме на запазване на автентичния вид на парка, с обогатяване и включване на нови функции, като зони за спорт, детски площадки, обясни ръководителят на проекта Християна Димова.

От входното пространство, откъм ул. „Захари Зограф“, ще се премахне асфалтът и ще се сложат павета с различни форми и цветове. След мостчето по централната алея, вдясно, ще бъде обособена още една скейт площадка. По средния лъч на основната алея ще има релефни форми от озеленени площи. Около централния кръг след тази алея ще бъдат обособени лабиринти. Естествен завършек ще е ротонда, близо до река Марица, с изглед към нея и към природата, за отдих на разхождащите се.

Нова детска площадка за деца от 1 до 3 години ще има в началото на парка, на неизползвана досега поляна. Съществуващата зад сегашната скейтбордна – детска площадка също ще бъде изцяло реновирана, със съоръжения за деца и младежи от 3 до 18 години. Нов фитнес на открито ще има до бившето заведение „Кораба“. Обособена ще бъде читалня на открито за тихи игри, чисто нов приключенски кът за децата, наподобяващ дървен замък. Предвидени са 200 нови пейки с облегалки, модерно осветление…

Преди години паркът е бил проектиран така, че да вкарва вода от Марица, която да минава под моста и и да се влива отново в реката. Тази инфраструктура не функционира и няма как да бъде възстановена, а и различните нива на реката не позволяват нормална функционалност. Така че това пространство ще остане като част от ландшафта, бе обяснено на пресконференцията. От друга страна, средствата няма да са достатъчни и с тях не може да се възстановят заведението и басейна, каквито въпроси със сигурност ще има.

Надявам се да се справим както трябва, лаконичен бе представителят на фирмата изпълнител Калин Манолов. Той изрази надежда, че след прерязването на лентичката, общността ще пази изграденото и ще се наслаждава на новите придобивки в парк „Марица“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук