Парите, изпращани у нас от емигрантите, бележат рекорден срив

Парите, изпращани у нас от българите, живеещи и работещи в чужбина, бележат рекорден срив. По данни на БНБ през първите два месеца на 2021 г., емигрантските трансфери са едва 24,8 млн. евро. За сравнение за същия период на миналата година, когато все още Европа и светът не бе обхванат от COVID-пандемията, сумата беше 8-кратно по-висока –  198,2 млн. евро. Преди кризата българите зад граница изпращаха между 80 млн. и 100 млн. месечно на семействата си в Родината.

Спадът е очакван – много наши сънародници бяха принудени да се приберат в родината, след като загубиха работата си заради ограничителните ковид-мерки за много бизнеси. На други доходите намаляха и спряха да пращат пари в родината.

Низходящата тенденция започна да се проявява още през пролетта на 2020 г. и оттогава паричният емигрантски поток постоянно пресъхва. Общо за 2020 г. българските емигранти зад граница са изпратили 358,9 млн. евро. Това е над три пъти по-малко от предкризната 2019 г., когато БНБ отчете рекордните 1,2 млрд. евро емигрантски пари – повече от преките инвестиции на бизнеса на стойност 630 млн. евро за годината.

Трябва да се има предвид обаче, че статистиката на БНБ обхваща само трансферите през търговските банки, но не и тези през фирмите за платежни услуги, както и носените на ръка. Със сигурност обаче и при тях има силно намаление в пандемията, пише „Сега“…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук