Пара от ТЕЦ-а в Димитровград сгорещи Мрежата

Притесненията – от бълващ комин. РИОСВ: Няма страшно

Кадри на излизащ от комина на ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград гъст пушек сгорещиха социалната мрежа. Коментарите са на различни полюси – от това че се горят отпадъци до обяснения, че това е пара…

За изясняване на ситуацията, потърсихме главния юрисконсулт на предприятието Юлиян Семерджиев, както и информация от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

ТЕЦ-ът работи от около 5 дни. Хората няма от какво да се притесняват. Пушекът от комина е водна пара, не дим вследствие на горене. Той изглежда много гъст, защото влияе атмосферното налягане при по-ниска температура на околната среда. При ясно и хубаво време, почти не се вижда. Разпалваме на газ и след това минаваме на въглища, както е предписано по издадените разрешителни. Всички филтри и сероочистващи съоръжения работят, обясни главният юрисконсулт.

Категорично, отпадъци не се горят. Ние нито имаме налични, нито имаме право и разрешение да горим, отговори на притесненията Семерджиев.

Темата с отпадъците предизвика тревога през лятото на 2019 г., заради складирани количества на терен до ТЕЦ „Марица 3”… Сагата продължи няколко месеца и в крайна сметка – боклукът бе изцяло извозен. Тогава бе подчертано, че дружеството не притежава разрешително за изгаряне на RDF-модифицирани горива, получени от отпадъци.

Юлиян Семерджиев каза още, че няма издадени санкции и предписания, а изискванията се спазват. Това потвърдиха и от РИОСВ.

Нямаме основния за притеснение. Има периодични замервания и ако се появи проблем, ще реагираме. За момента всичко е наред, информираха от РИОСВ, като допълниха, че няма сигнали за нередности.

На кадрите се вижда един по-висок и един по-нисък комин, от който излиза парата. От ТЕЦ-а поясниха, че и двата се използват, като по-малкият е изграден преди няколко години към сероочистващата инсталация, в която по химичен процес се отделят серният водород и други вредни газове, след което през комина – водна пара. През по-големия също излизала пара, но не се виждала така отчетливо.

Повече от година ТЕЦ „Марица 3” не е работил. Причината сега да започне да функционира е, че цената, на която се изкупува електроенергията, устройва предприятието, казаха още оттам. Мнозина са били освободени от работа, но сега са отново върнати. Докога обаче ТЕЦ-ът ще работи, не бе коментирано.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук