ПАРАОЛИМПИАДА В РИО. ГЕОРГИ ПЕЕВ ЗА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ СПОРТИСТИТЕ С УВРЕЖДАНИЯ

Параолимпийските игри започнаха днес, с тържествена церемония на стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро. Състезанията ще се провеждат там, където се провеждаха и на Олимпиадата. Обхващат 22 вида спорт и предвиждат 528 медала.

Седем наши параолимпийци ще се изявят в Рио. Иванка Колева – гюле и диск, знаменосец на делегацията. Даниела Колева ще се състезава в дисциплините копие и диск. Радослав Златанов –  100 м, Ружди Ружди – гюле и диск, Християн Стоянов – 1500 м, Денислав Коджабашев – тенис на маса и Милена Тодорова – спортна стрелба.

За кратък коментар на събитието и, най-вече, отношението към спортистите, ощетени от живота, потърсихме Георги Пеев, шампион в плуването на 100 метра бруст на Европейско първенство за трансплантирани, във Финландия, носител на още три – сребърни отличия от там.

Трансплантираните спортисти са към съответната Световна федерация, част от олимпийското движение.  Те нямат право да участват на Параолимпиадата, заради медикаментите, които вземат, за да запазят новите си органи.

Всичко трябва да се промени към такива хора, най-вече – отношението, като в останалия свят. Но в България е така. Сбъркани сме в главите, защото политиката и политиците ни са такива. Освен това, гледаме само да си напълним хладилниците, казва шампионът.

Пеев, журналист и съветник в местния парламент на Хасково, изрази учудване от неглижирането на успехите му от страна на колегите. Подминаваха ме, все едно, не съм постигнал нищо. Същото и от страна на Общината.

Всичко трябва да се промени. Няма условия за трениране за физически здравите спортисти, какво да говорим за тези с увреждания. Финансовият стимул за спечелилите медали на параолимпиада, определен от спортното министерство, е добър, По-различно е в процеса на подготовка. Спортистите с увреждания разчитат изключително на спонсори, труд и лишения. Повече трябва да уважаваме успехите им, допълни колегата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук