Парадокс по български: Съдът спря демонтажа на Паметника на съветската армия

контакти

Административният съд в София разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на Паметника на Съветската армия. Решението обаче излиза, след като днес беше премахната и последната част от скулптурите.

Съдът съобщава, че демонтажът не се извършва в изпълнение на представен административен акт или на закона. Искането за спиране на дейностите е внесено от ПП „Възраждане“.

Като мотиви съдът посочва, че:

  • не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника;
  • каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта;
  • кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.
  • Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.
  • Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на София в тридневен срок от издаването му, както и на незабавно изпълнение от органите на полицията.
  • Съдът отхвърли искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия“ за конституирането му като заинтересована страна по делото.
  • По искане на сдружение „ИЗПРАВИ СЕ БГ“ Административният съд е разпоредил да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия.
  • Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на паметника не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК.
  • Съдът остави без уважение искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия“, представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересована страна по делото.
  • Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок от издаването му по реда на глава ХІІІ от АПК.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук