Парадокс: Неподкрепящите „вкарват“ по 1 съветник в Димитровград и Хасково

контакти

Партията на неподкрепящите, ако условно приемем, че има такава, „вкарва“ по един общински съветник в Местните парламенти на Димитровград и Хасково.

Общинската избирателна квота в Димитровград е 410 гласа, според решението на ОИК. С други думи, толкова гласа трябват за един общински съветник. Квадратчето „Не подкрепям никого“ са предпочели 453 гласоподаватели. Този вот е достатъчен и надхвърля квотата за един местен парламентарист.

Същата е ситуацията и в Хасково. Квотата е 699 гласа, според съответното решение, а с „Не подкрепям никого“ са гласували 787 човека. Този вот също е повече от достатъчен за един общински съветник.

В другите общини от региона квотите са по-високи от гласувалите по посочения начин. И все пак, най-близо са на две места. В Свиленград квотата е 299 срещу 222 „не подкрепям…“, в Харманли – 289 срещу 228…

Парадоксалността на ситуацията идва оттам, че вотът стига за представителство, но няма кой да го осребри. Невъзможно е да не подкрепяш никого и да изпратиш който и да е кандидат в Общинския съвет.

Резултатите обаче на хипотетичната партия на неподкрепящите будят тревоги за политическата реалност, в която сме нагазили в цялата страна и по всички властови вериги…

Снимка: glasove.com

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук