ПАРАДОКС: ДАВАТ ПОДСЛОН НА БЕЗДОМНИ, САМО С АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ

Пред истински парадокс са изправени бездомните у нас. По правило, те могат да бъдат настанявани до 3 месеца в годината в центрове за временно настаняване. За да стане това, хората без дом трябва да имат лична карта, за да им се издаде документ за настаняването. В картата, обаче – трябва да бъде посочен постоянен адрес, т. е. къде се води, че живее човекът. Излишно е да се подчертава, че това изобщо не кореспондира с основния смисъл за „бездомност“, изключвайки частни случаи.

За този неразрешим, донякъде – въпрос говори директорът на агенция „Социално подпомагане“ в Димитровград Жанета Желева. Ние приемаме документи на бездомните, които изпращаме в градове, където има такива центрове – в Пазарджик, Пловдив и т. н. Миналата година, например – бездомните от Димитровград Киро и Лиляна бяха в Монтана, по-миналата в Пазарджик. Липсата на лична карта е проблем. Киро и Лиляна, например – бяха настанени временно в общинското общежитие и им извадихме лични документи с този адрес, коментира Желева. Тя уточни, че такъв център към момента в област Хасково няма.

Директорът продължи, заявявайки, че адресната регистрация е проблем, не толкова средствата за документи. Агенция „Социално подпомагане“ предоставя еднократна финансова помощ за издаване на лична карта на бездомни. Впоследствие, ако лицето я загуби, повреди или му бъде открадната – повторното издаване си е за негова сметка. Директорът, все пак – уточни и, че без лична карта могат да се търсят варианти за настаняване, но трудно. Трудно, защото де факто и де юре такъв човек за държавната машина не съществува.

Насочваме бездомните към градове, където има центрове и съответно – свободни места. Там те могат да остават по 3 месеца в годината. Както може да се предполага, колегите предпочитат за зимния период да настаняват бездомни от техния си регион. Обикновено, вземат наши в края на зимата, което означава, че те си губят правото за годината, каза още Желева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук