Памет за последния знаменосец и спасител на Самарската светиня

На днешния ден – 29-ти август 1921 година, на 85-годишна възраст умира последният знаменосец и спасител на Самарското знаме – моят пра-пра дядо Никола Корчев. Това пише на фейсбук страницата си Екатерина Анева.

Роден е през март 1836 г. в село Горна Диканя, Радомирско. Изключително висок и едър мъж. Жени се в съседното село Долна Диканя, където се премества да живее и да стопанисва воденица.

По-късно работи като локомотивен машинист на Хиршовата железница и ж.п. линията Русе-Варна, след което емигрира в Румъния.

По-време на Руско-турска война от (1877-1878) се записва в Българското опълчение. Опълченец е в III-а рота на III-а опълченска дружина. Служи под командването на подполковник Павел Калитин.

В битката при Стара Загора на 31 юли 1877 г. се води ожесточен бой за Самарското знаме.

Загиват последователно знаменосците унтерофицер опълченец Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк, опълченец С. Минков и дружинния командир подполковник Павел Калитин. Знамето е спасено от стихийно сформирана се знаменна група след страховит ръкопашен бой.

Никола Корчев с невероятна храброст, воля и сила на духа се добира до Самарското знаме, откъсва го от дръжката и го предава на друг опълченец, за да не бъде пленено от турците. Награден е с Войнишки кръст „За храброст“.

След Освобождението е последният знаменосец на Самарското знаме в Радомир, където е била разположена Трета опълченска дружина. След демобилизацията се установява във Варна.

На тържествата през 1902 г. на Шипченските височини, когато е открит и осветен новопостроеният храм-паметник, художникът Ярослав Вешин вижда достолепния знаменосец на Самарската светиня. Макар след години, изпраща телеграма до дядо Никола, че желае да го нарисува със знамето в ръце. Картината е завършена през 1911 г. и получава голяма популярност.

Никола Корчев остава в историята като един от спасителите на Самарското знаме. Костите му са положени в храма-костница на Шипка.

Дълбок поклон!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук