Памет: Дигитализират издания и документи от историята на Димитровград

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ приоритетно ще дигитализира свързани с Димитровград периодични издания. В процеса ще се включи и Исторически музей – Димитровград, който ще дигитализира важни документи от историята на града.

Инициативата ще стане възможна по спечелен проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Водеща организация по него е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград с партньори Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

Главната цел е да се запази паметта за Димитровград през годините, обясни на пресконференция директорът на димитровградската библиотека Валентина Терзиева. Сред участниците бяха още Анна Щилянова – директор на хасковската библиотека и Николина Умурска – главен уредник в димитровградския музей, които дадоха подробности за инициативата.

Проектът ще бъде реализиран в период от 10 месеца,  на стойност 25 160 лева, като подкрепата от Национален фонд „Култура“ е в размер на 20 910 лева.

Основните дейности включват закупуването, доставката и инсталацията на специализиран скенер за дигитализация, изработване на сайт и обучение, за което ще помогнат библиотекари от Регионална библиотека „Хр. Смирненски“.

След обучението сме предвидили да бъде дигитализиран тиражът на вестник „Строим Димитровград, над 300 страници от периода 1949 – 1952 г., посочи Валентина Терзиева.

Напред в бъдещето с приоритет ще бъде дигитализацията на димитровградските издания. Сред тях, освен „Строим Димитровград“, ще бъдат „Млада гвардия“, „Димитровградска правда“, „Общински вестник“ и други, както и ведомствени вестници и частни издания. Само свързаните с Димитровград са над 30 000 страници. Много от тях имат неотложна необходимост от дигитализация, за да се гарантира съхранението им. Всички те са с изтекли авторски права, допълни директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Ще бъдат дигитализирани и 300 страници от фонда на Историческия музей. Спряхме се на фонд „Строителство“, защото съдържа най-интересните и най-важни документи, свързани с началното изграждане на Димитровград, акцентира Николина Умурска.

Дигитализираните издания по проекта ще бъдат публични. Същото ще се отнася и за следващите, които след време ще могат да бъдат преглеждани на предстоящия да се създаде сайт. Процесът е отворен за годините напред, за да се достигне до пълна дигитализация на периодичните издания в Димитровград, както и да се разширява обхватът с други, за да са по-достъпни до по-широката публика.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук