Паметта на Свети Игнатий Богоносец почита Църквата на Игнажден

контакти

Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с началото на коледните празници. По принцип той се празнува на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, празникът се мести на 19 декември.

Свети Игнатий Богоносец се смята за първия свети Отец и Учител на Църквата, както и първия след апостолите Велик богослов на православното учение.

Сред народа най-характерен на празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Дълъг е списъкът с народни поверия, свързани с Игнажден. На този ден не бива да се изнася нищо от къщата, не се иска и не се дава нищо назаем, не се пере… По времето, пък, се гадае каква ще бъде следващата година.

Именици на 20 декемри са Игнат, Игната, Игнатий и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук