Паметта на Света великомъченица Варвара почита Църквата

контакти

Паметта на Света великомъченица Варвара почита Църквата на 4 декември. Тя е живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога, умира в мъки от ръката на собствения си баща.

В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причастят.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Илиопол (Мала Азия). Според проучване на богослова Венцислав Каравълчев обаче, св. Варвара е родена в с. Елешница – Разложко (Югозападна България), което в древността също се е наричало Илиопол.

Варвара се отличавала с особено впечатляваща красота. Ревнивият й баща я затваря в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, тя изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога.

Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата, Варвара е обезглавена. Житието разказва, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния.

През 6 век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол.

Източник: Българска православна църква

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук