Паметникът на Съветската армия – в Димитровград. Ще стане ли?

контакти

Решение за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София прие Столичният общински съвет (СОС), с 41 гласа „за“, 13 „против“ и 1 „въздържал се“.

Според гласуваното, мнозинството от ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „Патриоти за София“ възлагат на областния управител да използва правомощията си за преместването на монумента. От БСП, пък, се заканват, че ако областният управител уважи решението на съвета, ще обжалват и няма да позволят преместването на паметника. Заседанието на СОС бе съпътствано от протест срещу преместването.

Може ли паметникът на Съветската армия, рано или късно, да отпътува към Димитровград? Това не изглежда толкова невъзможна за реализиране идея, ако се стигне до фактическото му преместване, а не само на думи, както немалко пъти е ставало през годините.

Каква е връзката до този момент? На заседанието си на 30 април 2015 г. Общински съвет – Димитровград, по предложение на председателя му Стефан Димитров, взема решение, в което се казва: Дава съгласие да придобие от Столична община Паметник на Съветската армия при евентуалното му демонтиране, като го превърне в част от създадената през 2008 г. в Димитровград Алея на монументалното изкуство. В гласуването са участвали 29 общински съветници. От тях – решението са подкрепили 21, против не е имало, въздържали са се 8.

Не сме се отказали от отдавнашната идея за Алея на монументалното изкуство в Димитровград, в която да поставим монументални творби, свързани с втората половина на 20 век и тоталитарния режим. Дори наскоро имах среща с министъра на културата, за да коментираме възможността да съберем подобни творби от цяла България и да ги поставим на тази алея, коментира кметът Иво Димов в края на септември миналата година.

В първите си дни като служебен министър имах разговор с кмета на Димитровград. Той в момента оформя един парк, много красиво място, където ще предложа паметници, които по някакъв начин са предложени като неподходящи, несвързани с историята, с историческата действителност, ако бъдат самотни, да бъдат преместени там. Да, там ще направим една чудесна колекция. Фонът на Димитровград е достатъчен. Би било интересно място за посещения, заявява в средата на ноември 2022 г. министърът на културата проф. Велислав Минеков.

В поредното служебно правителство има нов министър на културата и неговото мнение също е от значение… Няма да е много чудно обаче, ако един ден паметникът на Съветската поеме към Димитровград, основан през 1947 г. като „първи социалистически…“Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук