Пак я удължиха. Над две години ще има извънредна епидемична обстановка. И колко още?

Над две години ще продължи извънредната епидемична обстановка в България, вече е сигурно. Министерският съвет прие днес решение за удължаване на срока й, считано от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г.

Първоначално, на 13 март 2020 г. Народното събрание реши да се въведе извънредно положение, за да се ограничи разпространението на коронавируса /COVID- 19/. Първият му срок бе месец – до 13 април. Впоследствие извънредното положение стана извънредна епидемична обстановка, удължавана многократно, засега – до 31 март следващата година. Колко още ще продължи, едва ли някой може да каже.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19, допълва днес Министерският съвет.

Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8,  от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

Следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук