Пак тестват BG ALERT, този път в цялата страна

От следващата година се очаква системата да бъде въведена в експлоатация

контакти

След тестовете по области, предстои още един планиран тест, но този път в цялата страна, на системата BG ALERT – допълваща възможностите за ранно предупреждение и оповестяване.

На 29 ноември (сряда), между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG ALERT, напомни Александър Джартов в предаването на БНР „Преди всички“.

За да се получи тестовото съобщение, достатъчно е телефоните да са произведени през последните няколко години. По-старите не поддържат тази технология и при тях вероятността да не се получи съобщението е огромна, уточни той.

По думите му, над 80% от устройствата се държат по очаквания начин, така работи и системата. След националния тест ще бъдат обобщени резултатите.

От следващата година се очаква системата да бъде въведена в експлоатация. Преди това ще бъде оформена наредбата, която разписва административния ред за подаване на съобщенията за опасности и бедствия.

В Европа има 17 държави, които използват системата за ранно предупреждение, България е осемнадесетата, посочи Джартов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук