Пак парламентарни избори или правителство на малцинството?

контакти

Нови парламентарни избори през тази година изглеждат все по-вероятни, след консултациите, които проведе днес президентът Румен Радев с първите три политическите сили в 50-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Това обаче е на пръв прочит…

Ако нещо може да се случи, е с първия мандат, няма как да се случи във втория и в третия. Ще положим още усилия, но вчера чухме ИТН, които казват, че с първия и втория не може. Това предопределя отиването ни на избори, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обясни, че ще бъде предложено правителство на малцинството, като поясни, че няма да е кандидат за премиер, а друг представител на ГЕРБ. Според Борисов, има една-две седмици да се помисли, а изборите са лошо решение… Лидерът на ГЕРБ смята, че друг вариант е да бъде сменена избирателната система.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви на втората консултация при президента, че е нормално да бъде подкрепен мандатът на победителя. Гражданите на България ясно ни казаха, че политическото и партийно его трябва да бъде потиснато в името на решаване на техните проблеми, заяви Цонев.

Оставаме в опозиция, отбеляза Николай Денков на консултацията на ПП-ДБ при президента. Първата и втората политическа сила трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати, акцентира той. Според него, при настоящата политическа конфигурация, от ПП-ДБ не виждат как биха могли да реализират приоритетите и задачите си.

Следващите консултации ще бъдат с „Възраждане“, БСП, ИТН и „Величие“. От ИТН твърдят, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ или ДПС. На по-ранен етап поискаха потенциалния трети мандат, за да представят експертно правителство. Този трети мандат поискаха и от „Възраждане“, които заговориха за подкрепа на правителство с техен мандат, без ГЕРБ-СДС и ДПС. Тази хипотеза обаче изглежда нереалистична, защото от ПП-ДБ нямат намерение да дават рамо на „Възраждане“.

Така излиза, че ако бъде избрано правителство, това ще стане с първия мандат. Доколко реалистичен изглежда този вариант? Дали от някоя от формациите може да дойде подкрепа, включително като отцепили се депутати? Ще се търси ли игра с кворума, т. е. някои депутати тактично да отсъстват, за да „вържат“ работата на ГЕРБ за правителство на малцинството?

По последното, ГЕРБ-СДС разполага с 68 народни представители. Към тях добавяме 47 депутати от ДПС, след заявката, че ще подкрепят мандата на първата политическа сила. Стават общо 115. За да бъде избрано правителство, трябват 121 гласа. Ако обаче отсъстват 6 депутати от други групи, тогава кворумът ще бъде 117, а не 121… А може и отцепници да гласуват за кабинет…

Към момента един се отцепи от БСП. За „Величие“ също се появи информация, че петима или повече депутати са се отклонили от политиката на парламентарната група. Разбира се, това не означава, че ще подкрепят правителство, но е възможно…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук