ПАЗАРЪТ НА ИМОТИ В ДИМИТРОВГРАД – ТВЪРДО НАДОЛУ

контакти

[quote]СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ КУПУВА – ЦЕНИТЕ СА НИСКИ[/quote]

Пазарът на имоти в Димитровград върви твърдо надолу през тази година. Това е констатацията на двете агенции за недвижими имотиСлавяна Консулт“ и „Нелита Консулт“.

От пролетта през лятото обикновено има раздвижване. Тази година не е така. Има отлив на купувачи, вяло търсене, пазарът отива надолу. Предлагането се увеличава. Почти всеки ден по два-три имота се обявяват. Надявам се нещата да се стабилизират в месеците до следващата пролет, казва Йорданка Делчева, управител на „Славяна“.

Според нея, цените през последните 4-5 години са намалени от 30 до 50 на сто. Преди един двустаен апартамент трудно се продавал под 50 хил., сега върви 25-30 хил. Хората предпочитат повече от 2-ри до 4-ти етаж, избягвайки първия и последния. Непредпочитането на първите етажи може да се приеме като намаляване на бизнеса, допълва Йорданка Делчева.

В момента реално сделки стават единствено, когато продавачът отчита какво е търсенето на пазара и съобразява цената с него. Някои продават спешно – тогава цената е по-ниска. Има и такива, които не бързат. Очаквано те държат малко по-високи стойности. Цените в сайтовете трябва да бъдат намалени с 10-20 %, за да стане сделката.

Управителят на „Славяна“ дължи пониженото търсене основно на политическите събития и протестите през зимата. Оттам идва несигурността за теглене на кредити, за разлика отпреди. Акцентира на това, че в по-големите градове ситуацията е малко по-различна. При нас повечето продават, след което се прехвърлят да живеят в по-голям център, казва тя.

Едностайните вървят от 18 до 30 хил. лв.; двустайните – от 27 до 40 хил. лв.; три и четиристайните – от 30  до 80 хил. лв.; етажи – от 34 до 55 хил. лв.; къщи – от 40 до 85 хил. лв.

[pullquote_left]КУПУВАНЕТО НА ИМОТИ НАМАЛЯВА, ТЪРСЕНЕТО ПОД НАЕМ СЕ УВЕЛИЧАВА[/pullquote_left]

Констатира увеличение на търсенето под наем. Още при обявяването на жилище, се взема от наематели. Зависи от състоянието до размера. Предлага се от 100 до 300 лв., търси се от 100 до 150 лв.

Сега е момента да се купува – цените са ниски. Лихвените нива на банките са под тези от 2007 г., когато беше пикът на купуването. В момента има много голямо предлагане, коментира Нели Велева, собственик на „Нелита“.

Тя също потвърждава, че пазарът на недвижимите имоти в Димитровград е понижен. Даже и хората с готови пари се притесняват да купуват. Но сега е момента – банките са стабилни, потвърждава мнението си. Освен на падането на правителството и дошлата оттам несигурност, тя поставя акцент върху българите в странство. Други години очаквахме работниците от чужбина да влеят свежи капитали. От 2010 г. насам това не се случва. Явно там също имат затруднения, допълва собственичката.

Не се наема да каже какви ще бъдат тенденциите, но прави хипотезата, че цените няма да останат толкова ниски. Казва, че купувачите предпочитат най-много средния клас – двустайни, в добро състояние. Според нея, няма голям интерес към новото строителство. Дължи се на факта, че общите идеални части и съответно квадратурата са по-големи, а стаите са по-малки. Констатира, че цените от началото на годината са спаднали с 10 на сто.

Не се занимава с отдаване под наем. Потвърждава обаче, че търсенето е голямо, за сметка на предлагането. Повечето хора не искат наематели, защото в голямата си част те се оказват некоректни, допълва тя.

ЗА СМИСЪЛА ОТ АГЕНЦИИТЕ

Няколко неща посочва Йорданка Делчева за смисъла от агенциите. На първо място се спира върху договарянето на цената. Следват предварителен договор и избягване на недоразумения, проверка на имота от страна на агенцията, дали има запор, няколко собственици и др. Описва интересен случай. Мъж и жена продават на техни съседи жилище през агенцията. Оказва се, че двамата продавачи живеят на семейни начала, но когато са купили имота, са били в брак. Така апартаментът започва да се води на четирима човека…

В друг аспект Нели Велева посочва, че „Нелита“ предлага безплатно съдействие при кредитиране. Оттам – избор на най-добрите условия, подбор на документи и правилно ориентиране. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук