Падна главата на войник от паметника в центъра на Хасково

контакти

Паднала е главата на един от войниците от паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ в Хасково, част от скулптурната композиция от бял мрамор.

Става въпрос за поредното катерене на деца върху паметника, при което той е повреден. Цяло лято били регистрирани подобни случаи. Децата се катерили по монумента пред погледите на родителите им, съобщава, цитирана от haskovo.info, Община Хасково. Падналите и повредени елементи са прибрани от кметството и ще бъдат възстановени.

Сигнал за случая е бил подаден в полицията вчера малко преди обяд, по информация на haskovo.net. Образувана е полицейска преписка.

Паметникът на Незнайния войн в Хасково е дело на скулптора Тома Делирадев и каменоделеца Иван Атанасов. Той е поставен по инициатива на хасковлии и е посветен на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война от някогашния Хасковски окръг. На тържествената церемония по откриването на 4 юли 1927 г. присъства цар Борис III. Заместникът на пловдивския митрополит епископ Харитон и няколко свещеници от града отслужват панихида и молебен в памет на загиналите местни жители. Цар Борис III произнася реч пред присъстващите над 20 000 души от Хасково и областта. До днес на мястото се отдава почит при всички тържествени поводи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук