Още 1070 домакинства в Димитровград сменят печките с алтернативно отопление

Община Димитровград е успяла да договори допълнителен ресурс от 4 405 010.94 лв., с който да бъдат удовлетворени заявленията на още 1 070 домакинства, некласирани при оценката на заявленията по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“.

Посоченият брой домакинства ще бъде определен по низходящ ред, започвайки от първото неодобрено заявление на база на получените точки при направеното класиране, информират от Общината.

Към момента се подготвя документация за подписване на анекс към Договора за безвъзмездна финансова помощ между Община Димитровград и Министерството на околната среда и водите, като след това ще се пристъпи към обявяване на обществени поръчки за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди.

В изпълнение на Проект BG16М1OP002-5.003-0005 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ се извършват дейности по демонтаж на старите отоплителни устройства на дърва и въглища и се монтират климатици на одобрените кандидати. Дейността започна на 07.02.2022 г. и за първото тримесечие са монтирани общо 660 климатика на 250 домакинства. Фирмата изпълнител създава организация до края на м. ноември да бъдат монтирани новите уреди на всички класирани кандидати.

В новия програмен период 2021-2027 е предвидена аналогична процедура, в която Община Димитровград отново ще участва, казват още от там.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук